fbpx

Odaberite svoje vozilo

NOVA VITARA

JIMNY

SWIFT

NOVI S-CROSS

SWIFT SPORT

IGNIS

Swace

Across

Odaberite najbliži salon

ATT Suzuki

Put Duja 16 021 / 503 - 335 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ATT Dubrovnik

Josipa Kosora 18 020 / 313 - 636 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Perfekt auto Šibenik

113. šibenske brigade 86b 022 / 340 - 688 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Perfekt auto Zadar

Slavka Batušića 6
(kod Sabunjara)
023 / 326 - 592 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Upišite vaše podatke

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti AUTO ZA TREĆE TISUĆLJEĆE d.o.o. i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

Evo zašto su 4-cilindrični motori bolja opcija od 3 cilindra

Puno je potencijalnih kupaca, ali i drugih zaljubljenika u automobile koji su skeptični prema 3-cilindarskim motorima. Naročito ako imaju malu kubikažu i puno „konja“ te eventualno turbopunjač koji je u posljednje vrijeme postao neizostavni dio takvih motora. Ima dosta slučajeva u kojima kupci odustaju od namjeravane kupnje automobila kada čuju da ovaj umjesto četiri ima (samo) tri cilindra.

Mali, uglavnom, 3-cilindarski motori s direktnim ubrizgavanjem goriva na papiru nekad su bili odlična ideja. Razvijaju visoku snagu (nije rijetkost da 1,0-litreni motor ide i do 130 KS), a pritom im je potrošnja goriva relativno umjerena. No, takvi motori imaju i svoja ograničenja. Motori s tri cilindra uz promjenu materijala i tehnologija poprilično su prikrili svoje nedostatke, ali se ne može izbjeći činjenica da su opterećeniji od onih s četiri cilindra.

Isti materijali i tehnologije se ugrađuju u 3-cilindarske, ali isto tako u 4-cilindarske motore pri čemu sama fizika diktira da ovi drugi traju duže. Mehanički popravci kod manjih 3-cilindarskih motora ovog tipa nisu tvornički zamišljeni i kod mehaničkih neispravnosti na klipnom mehanizmu potrebno je zamijeniti cijeli motor slično kao i s bijelom tehnikom. Stoga ne treba pretjerivati s malim motorima i ne opterećivati ih prije nego što se zagriju.

Motori s tri cilindra uz promjenu materijala i tehnologija poprilično su prikrili svoje nedostatke, ali se ne može izbjeći činjenica da su opterećeniji od onih s četiri cilindra. Isti materijali i tehnologije se ugrađuju u 3-cilindarske, ali isto tako u 4-cilindarske motore pri čemu sama fizika diktira da ovi drugi traju duže. Bez obzira što je rad motora s tri cilindra danas toliko uravnotežen, tako da je vrlo teško čuti zvuk sličan onom koji proizvodi mlinac, četiri cilindra su daleko povoljnija opcija.

Štednja se kod 3-cilindraša postiže većim toplinskim i mehaničkim opterećenjem (izgaranje pri višim temperaturama i tlakovima temelj je štednje goriva) i znatno složenijom izvedbom, pa na duži rok imaju neusporedivo veći rizik skupih kvarova: turbopunjač, brizgaljke, senzori, sustav Start&Stop... Aduti za naknadnu prodaju znatno se smanjuje jer tko će kupiti auto kojemu se očekivani popravci plaćaju „suhim zlatom“? Stoga se prosječni kupac baš i neće okoristiti novom tehnologijom s više snage iz manjeg obujma, s tri cilindra. Nitko u ovom trenutku ne može kazati, a kamoli garantirati koliko će 3-cilindarski motori s turbopunjačem napraviti kilometara, a da ne „puknu“.

Motori u današnjim automobilima su četverotaktni (usis, kompresija, ekspanzija i ispuh), a samo jedan od ta četiri takta je radni takt (ekspanzija). Bitna prednost kod motora s četiri cilindra je što u svakom trenutku jedan cilindar „radi“, daje snagu motoru. Kod motora s tri cilindra postoji problem što kod završetka radnog takta na jednom cilindru postoji „prazni hod“, odnosno motor se okreće zbog inercije. Zato su motori s četiri cilindra uglađeniji i mirnije rade u odnosu na 3-cilindarske motore kod kojih se javljaju vibracije koje su posebno izražene u praznom hodu.

Na primjeru Suzukija najbolje se vidi kako se ovaj japanski proizvođač automobila okrenuo tehnologiji sa četiri cilindra. U ponudi su poznata četiri modela: Ignis, Swift, novi SX4 S-Cross i Vitara, koja je najpopularnija kod naših kupaca, a svima njima zajednička je tehnologija, odnosno 4-cilindarski benzinci s mild ili blagim 12 ili 48-voltnim hibridnim sustavom. Manji modeli poput Ignisa i Swifta raspolažu 4-cilindarskim atmosferskim motorima s 12-voltnom hibridnom tehnologijom čija snaga sada iznosi 83 KS. Hibridna tehnologija pomaže benzincu prilikom ubrzanja zahvaljujući 50 Nm dodatnog okretnog momenta.

Zanimljivo je da se s većom voltažom (48V) od klasičnog 12V sustava, povećava se energija prikupljena usporavanjem kao i količina pomoći elektromotora kako bi se smanjila potrošnja goriva i povećale performanse vožnje. U normalnim uvjetima vožnje sustav daje prednost ekonomičnosti odnosno smanjenoj potrošnji goriva, dok u slučajevima kad prepozna da vozač zahtijeva jače ubrzanje, sustav elektromotorom dodaje dodatni okretni moment pogonskom motoru, koristeći jednu od dvije nove funkcije (torque fill control – kontrola dopune okretnog momenta ili torque boost – pojačanje okretnog momenta).

Snažniji 1,4-litreni 4-cilindarski motori u S-Crossu i Vitari su s turbopunjačima, te imaju 129 KS i 48V litij-ionske baterije. Hibridni sustav se sastoji od 48 voltnog ISG-a, generatora koji ima funkciju elektromotora, 48V litij-ionske baterije te 48V transformatora istosmjerne struje. Od prošle godine u ponudi su još dva modela s 4-cilindarskim motorima: ACross s hibridnom plug-in tehnologijom ukupne izlazne snage od 305 KS, te karavanska verzija Suzuki Swacea s klasičnom hibridnom tehnologijom snage 122 KS.

Motori s četiri cilindra su puno izdržljiviji, mirnije i uravnoteženije rade, pa samim time treba očekivati da će napraviti više kilometara od 3-cilindarskog turbobenzinca.

PRIPREMA JUMBO Recovered

 

VUČA PRIKOLICE S 3-CILINDARSKIM BENZINCEM

Mali benzinski motori imaju svoja ograničenja i vozači moraju shvatiti da automobili u koje su ugrađeni ti motori nisu vučna vozila. Kuka se može ugraditi za izuzetno male terete za vuču na ravnom terenu, a nažalost dogodi se da se zakvače manje kamp prikolice za takva vozila i krene se na duže proputovanje. Uzbrdice mogu biti opasne za takve motore.

Dogodi se slučaj da imamo veliki automobil, težak više od tonu i pol s motorom s tri cilindra pa mu još dodamo i kuku s prikolicom. Motor je već na granici dimenzioniranja za tako veliko vozilo, a dodavanje prikolice nerijetko ga pogura iznad granice. Vozač osjeti da motor ima snage, ali nažalost ta snaga se odvija na granici izdržljivosti materijala u motoru i to najčešće povlači nekakve prijelome na klipnom mehanizmu.

Na linku odaberi Swift, Ignis, Vitaru ili novi S-cross i rezerviraj probnu vožnju još danas na kontakt telefon 021/503-335

 

Izvor teksta: Slobodna Dalmacija / Autor: Zdravko Juričko

Primaj vijesti iz Suzuki svijeta!

Pridružite se tisućama primatelja našeg newslettera. Primajte jednom mjesečno obavijesti o Suzuki novostima i posebnim pogodnostima!

Prihvaćam izjavu o privatnosti AUTO ZA TREĆE TISUĆLJEĆE d.o.o.

 

ATT Suzuki
Put Duja 16, Split
Tel salon: 021/503-335
Tel servis: 021/507-919
e-mail: att@suzuki-split.hr

Radno vrijeme
Prodaja
Ponedjeljak – Petak: 8:00-20:00
Subota: 8:30-13:00

Radno vrijeme
Servis
Ponedjeljak – Petak: 8:00-16:00

Subota: 8:00-12:00

Image
Image
Image